Schapendrijven

Bij het schapendrijven wordt verwacht dat de hond samen met de handler op een rustige manier de schapen bij elkaar houdt en van de ene plaats naar de andere brengt. Alle werk moet rustig en beheerst verlopen. Bij elke ondoordachte beweging kunnen de schapen in paniek raken. Herdershonden zijn eigenlijk roofdieren die samen met de herder op jacht gaan. Door het verfijnen van de natuurlijke instincten van de hond, d.m.v. stelselmatige trainingen, wordt de slotfase “het doden van de prooi” onderdrukt. Het meest uitgesproken ras om schapen te hoeden en aan trails deel te nemen is de bordercollie. Reeds jarenlang is dit ras gefokt met slechts één doel: het werken op boerderijen met schapen en koeien en zo het werk van de herder of boer eenvoudiger maken. 

De huidige manier van werken van de bordercollie is gebaseerd op jarenlange selectie. Door de jaren heen heeft men dieren geselecteerd die zo goed mogelijk aan de eisen voldoen om uitstekende werkhonden te zijn (snelheid, durf, uithoudingsvermogen,…). De bordercollie beschikt over een geweldige fysiek en een groot uithoudingsvermogen. Niets mag hem deren in zijn drang om te werken en in zijn “will to please”! De bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. Het ras vindt zijn oorsprong in de grensstreek tussen Wales, Noord-Engeland en Schotland. Deze streek wordt ook wel “The Borders” genoemd en vandaar de naam bordercollie (border = grens & collie = Engels synoniem voor herdershond). Het is een van de weinige rassen die tegenwoordig nog de taak uitvoeren waarvoor ze oorspronkelijk gefokt werden. Hoewel speciaal gefokt voor het hoeden van schapen kan hij ook ingezet worden voor het hoeden van andere soorten vee. Tegenwoordig wordt hij echter steeds populairder aks werkhond en sporthond dankzij zijn werklust, trainbaarheid, atletisch vermogen en intelligentie.

Bordercollies zijn van nature heel goede veehoeders (die worden opgeleid tot veedrijvers) en dus werkhonden. Men ziet ze meestal lopen bij schapenkuddes. Als ze met kuddes werken, kunnen ze per dag onvoorstelbare afstanden afleggen. Ze zijn dan onvermoeibaar! De afstand die ze tijdens het drijven afleggen is heel wat anders dan het lopen naast een fiets. Ten eerste is het schapendrijven “werken” voor hen, zowel mentaal als fysiek. Ze moeten immers constant de schapen in het oog houden zodat er geen afdwalen. Tegelijkertijd moeten ze op de aangeleerde commando’s van de herder reageren. Ook de manier waarop de bordercollie de schapen benadert speelt een grote rol. Hij sluipt als het ware naar de schapen toe en maakt zicht zo klein mogelijk waardoor de schapen zo weinig mogelijk opschrikken. Slechts d.m.v. een 10-tal basiscommando’s, al dan niet fluitsignalen, en heel wat lichaamstaal verstaat de hond wat van hem verlangd wordt. De bordercollie is heel waaks en verdedigt zijn baas en diens eigendommen met volle overgave.  

error: